Om du har skalat en potatis, spara skalet: varför man rekommenderar att lägga det i ugnen

Upptäck vad denna ovanliga metod används till och vilka fördelar den har.

När vi skalar en potatis sparar vi ofta skalet för att sedan kasta det. Men de kan få ett ”andra liv” innan de kastas tack vare ett knep som har blivit populärt de senaste månaderna.

Denna metod är inte bara effektiv, utan också enkel, eftersom potatisskalen läggs i ugnsvrån.

Varför? Potatisskal har, när de värms upp, egenskaper som är bra för rengöring och att ta bort obehagliga lukter.

Varför potatisskal är bra för rengöring av ugnen

Stärkelsen och de naturliga oljorna som de innehåller hjälper till att lösa upp fett och smuts som fastnat på ugnsväggarna. De kan också absorbera ackumulerade lukter.

Hur man lägger potatisskal i ugnen för en grundlig rengöring

  1. Samla potatisskal: lägg dem i en ren behållare efter skalningen.
  2. Lägg dem i ugnsvrån: helst på en bricka eller aluminiumfolie.
  3. Sätt ugnen på medelhög värme: det är bäst att värma ugnen i en halvtimme till en temperatur mellan 150° och 180°.
  4. Ta ut dem ur ugnen efter användning: när du tar ut dem ur ugnen, vänta tills ugnen har svalnat och torka bort fett och rester med en fuktig trasa.

Det här tricket är inte bara ett sätt att återanvända potatisskal, utan också ett ekonomiskt och miljövänligt sätt att hålla ugnen i bättre skick.

Andra fördelar med det här tricket

Denna metod ger mindre ”tätugnsluk eller gammal fett och kan också kombineras med andra typer av skal, som citrusfrukter, för att ge en aromatisk touch.

Detta trick fungerar för alla ugnar, men det är viktigt att det inte finns matrester eller nyligen läckta vätskor. Denna metod rekommenderas dock för regelbundet underhåll och inte för djuprengöring.